Manastirea Brancoveanu - Manastirea din Sambata de Sus a fost ctitorita in anul 1696 de Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti (1688-1714), asezamantul fiind de-a lungul existentei sale, un centru de spiritualitate si cultura pentru populatia romaneasca din Tara Fagarasului. Biserica manastirii, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" , a fost construita pe locul unui schit, mentionat documentar in anul 1656 pe mosia Sambata de Sus ce apartinea bunicului domnitorului , vornucul Preda Brancoveanu. Intre 1766- 1767 biserica a fost pictata de zugravii Ionascu si Pana. In 1785 manastirea a fost desfiintata prin ordin imparatesc. Biserica are un plan triconic cu abside semicirculare la interior si poligonale la exterior, turla pe naos si un decor al fatadelor caracteristic arhitecturii de la sud de Carpati. Pridvorul de pe latura de vest, cu arcade pe coloane din piatra a fost adaugat intre anii 1926-1936, cand biserica si clopotnita au fost restaurate la initiativa mitropolitului Nicolae Balan, sub indrumarea Comisiunii Monumentelor Istorice. Incinta a fost reconstruita in stil brancovenesc , incepand cu 1985, la initiativa mitropolitului Antonie Plamadeala si adaposteste o biblioteca ce cuprinde carti vechi, o colectie etnografica si de arta religioasa, precum si o colectie de icoane pe sticla.

Biserica veche "Sf. Nicolae" - Este cea mai veche biserica ortodoxa din sud-estul Transilvaniei fiind ridicata in secolul al XII-lea. In anul 1384 refacerea lacasului beneficiaza de sprijinul Tarii Romanesti. Forma actuala dateaza din deceniul trei al secolului XIX-lea.

Biserica noua "Sf. Nicolae" - Biserica a fost zidita in perioada 1875-1878. Tampla iconostasului de lemn a bisericii a fost pictata de Misu Pop.

Biserica evanghelica - In anul 1394 documentele il amintesc pe plebanul bisericii Sf. Mathias din Rasnov.Biserica dateaza din secolul XIV-lea Pe partea de nord a corului bisericii a fost descoperita vechea pictura, datata din 1500.

Muzeul Satului din Bran - Casa Cu sala din satul Moeciu de Sus, inceputul secolului XX. Moeciu desus este un sat de vale cu tendinte de rasfirare, asezat pe cursul superior al vaii Moeciului. Casa adusa in muzeu in anul 1965 este compusa din patru incaperi : casa mare, casa, tinda, si celarul. Pe toata lungimea fatadei, casa are sala cu parapet de scanduri si stalpi decorati la partea superioara cu elemente traforate. Pe latura din spate, in prelungirea acoperisului a fost adaugata crosnia ca adapost pentru vite. Sala cu elemente decorative traforate este caracteristica arhitecturii populare din zona Muscel cu care satele branene se invecineaza.Hodaie adapost temporardin sec XIX. Locul denumit Fantana Dealului , comuna Rucar, judetul Arges. Constructie specifica pentru arhitectura populara a zonei de interferenta Bran-Muscel. Casa cu tinda satul Sohodol, sfarsitul secolului XVIII. Sohodol este un sat rasfirat, ci tendinta de risipire pe dealurile premontane din nord-estul platformei Bran, in care ocupatiile de baza ale locuitorilor au fost cresterea vitelor si agricultura. Casa a fost adusa in muzeu in anul 1961 de pe Bradul Inalt, un deal cu case inalte din satul Sohodol, situat sub Masivul Bucegi. Constructia reprezinta tipul cel mai vechi al casei de locuit din zona Bran, cu camera de locuit cu vatra libera si tinda rece, fara tavan. Hodaita satul Moeciu de jos, sfarsitul secolului XIX. Moeciu de Jos, situat pe cursul inferior al paraului Moeciu este un sat de vale evoluat dintr-un sat risipit in care ocupatia de baza a locuitorilor a fost cresterea vitelor. Hodaita, adusa in muzeu in anul 1966 a fost initial casa monocelulara de locuit in satul risipit iar dupa construirea gospodariei din vale a ramas adapostul temporar al proprietarului : vara la recoltatul fanului si iarna pentru iernatul vitelor la "locul de pe deal". Stana muntele Vladusca, Masivul Piatra Craiului, sfarsitul secolului XIX. Pastoritul ca forma organizata de crestere a vitelor, a constituit ocupatia de baza a locuitorilor satelor branene. Vara, vitele se strangeau la munte, la stana, iarna coborau in sat sau campie, la "balta". Stana adusa in muzeu in anul 1963 din muntele Vladusca este o constructie pastorala destinata prelucrarii laptelui pe timpul varatului. Constructia are doua incaperi : fierbatoarea unde se prelucreaza laptele si stana foilor sau stana branzii unde se pune casul de branza la dospit in buduroi si se depoziteaza produsele din lapte. In strunga din spatele stanei se baga oile la muls.

Protopopiatul Bran-Zarnesti - Hotelul comunal "La Cetatea Rasnovului" a fost construit in anul 1874. Hotelul avea o sala de bal cu un balcon pentru orchestra. In 1932 a intrat in patrimoniul Bisericii Ortodoxe din Rasnov.

Obiective culturale Prejmer - Biserica Fortificata Prejmer - Este apreciata ca fiind cea mai puternic fortificata cetate ecleziastica si cel mai vechi monument gotic din Transilvania. Altarul poliptic este cel mai vechi din Romania.

Biserica Fortificata Harman - Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala, asemanatoare cu cea de la biserica evanghelica din Prejmer, fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte turnuri de aparare, dintre care unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor. In anul 1552, voievodul Moldovei Stefan Tomsa a asediat cetatea Harman fara succes. Harmanul se afla in tara Barsei, la 10 km de Brasov. Denumirea sa in alte limbi: Honigberg in germana, Hoenschbrich in saseste, Harmany sau Szaszharmany in ungureste, Mons Mellis in latina. Numele localitatii isi are originea in vecinatatea asezarii, unde se afla dealul Lempes, zona in care se pare ca ar fi existat niste prisaci de albine.

Biserica Evanghelica Halchiu - Aici se afla cel mai mare altar medieval din transilvania pastrat pana azi.

Biserica Fortificata Crisitan - Monumentul istoric este datat in jurul anului 1270.Ridicata initial in stil romanic, biserica catolica cu hramul Sf. Nicolae a capatat apoi o amprenta gotica. Imaginea contemporana a bisericii, in stil neoclasic transilvanean, dateaza din perioada 1839-1841

Biserica Neagra

Biserica Neagra - Este cea mai mare cladire de cult din Romania si cea mai mare biserica-hala la est de Viena. Biserica are cea mai mare orga mecanica din Romania - aproximativ 4000 de tuburi construita intre 1836-1839 de mesterul berlinez Buchholz), cea mai mare colectie de covoare vechi orientale din asia Mica si cel mai mare clopot mobil din Romania

Casa Sfatului

Casa Sfatului - Situata în centrul vechi al Brasovului, în piata cu acelasi nume, Casa Sfatului este una dintre cele mai reprezentative cladiri ale orasului. Un document din 23 decembrie 1420 mentioneaza acordul încheiat între breasla blanarilor si Adunarea Districtului Tarii Bârsei, prin care ultimei i se îngaduie sa-si construiasca, deasupra boltii de vânzare a breslei, o camera pentru “ acoradrea dreptatii” si pentru sedintele sfatului orasenesc. La începutul secolului al XVI+lea documentele vremii mentioneaza construirea turnului, strajuit de patru turnuri mici (însemn de aplicare a pedepsei cu moartea), de unde paznicii supravegheau zi si noapte orasul, anuntând prin sunete de trompeta (de aici denumirea de “Turnul trompetistilor”) scurgerea timpului, izbucnirea incendiilor sau venirea dusmanilor. Din anul 1950 Casa Sfatului primeste o noua întrebuintare devenind sediu al Muzeului Regional Brasov.

Biserica Sfantul Bartolomeu - Biserica a fost construita in jurul anului 1260, in stil gotic timpuriu.Este cea mai veche cladire existenta in judetul Brasov. A fost refacuta in secolul XV. A fost cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane datorita legendei care spune ca acestea si-au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar.In ultima duminica dinainte de 24 august (Sf Bartolomeu) are loc pelerinajul la Hramul Sfantului Bartolomeu. Comunitatile sasesti din zona se intalnesc cu aceasta ocazie ca sa participle la slujba festiva, urmata de cantece, fanfara si dansuri populare germane. În present, în incinta bisericii exista si un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranti, care prezinta o gospodarie tipic saseasca.

Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului - Socotita pe buna dreptate catedrala romanilor din tara Barsei, Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului isi identifica inceputurile in negura vremurilor. "La anul de la Hristos 1292 au facut o cruce de lemn in Schei cu sindrila si dupa multi ani, atunci in locul crucei au ridicat biserica de lemn catra anul de la Hs.1513, cu hramul arhiereului Nicolae, iara catra anul 1518 de la Hs. fost-au pe aceeas vreme un preot, Petru, om vestit si indraznind aceasta cu mai mult oameni din Schei s-au dus la tara Romaneasca la domnul tarii, adeca la Ioan Neagoe Basarab Voevod, feciorul lui Basaraba si l-au rugat sa le ridice o biserica de piatra in Schei". Acestea scriau cronicile vechi din Scheii Brasovului, reluate de David Cepescu si Ioan Jiapa. Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului

Biserica Sf. Martin Biserica Sfantul Martin - Monument de arhitectura gotica din secolele XIV-XVI. Biserica, construita initial in stil gotic, are inscris pe una dintre usi anul 1522. Forma sa actuala dateaza din 1792. Casa parohiala de alaturi se pare ca a fost primul sediu al Primariei orasului si este probabil ca acolo sa fi avut loc intalnirea lui Mircea cel Batran cu Sigismund de Luxemburg in anul 1395.

Biserica Sfantul Ioan este o cladire in stil gotic care a suferit transformari in perioada renasterii si barocului (sec. XVI-XVIII). In forma actuala biserica dateaza din anul 1711, ceea ce explica utilizarea preponderenta a stilului baroc. Biserica apartine calugarilor ordinului franciscan care au fost persecutati si alungati din oras in 1525 de catre sasii trecuti la luteranism.

Centrul Militar - Cladirea Cercului Militar din Brasov sau Casa Armatei, situata în centrul orasului, este una dintre cele mai importante cladiri, sub aspect arhitectonic, înaltata între cele doua razboaie mondiale. Placa fundamentala a fost asezata la 4 decembrie 1938.

Rectoratul Brasovului - Monument de arhitectura moderna, ridicat in anul 1884, in stil neorenastere, la exterior cu picturi "sgrafitto", opera a inginerului Peter Bartsch. Rectoratul Brasovului

Sinagoga Sinagoga Brasov - Sinagoga construita in anul 1899 dupa planurile arhitectului Leopod Baumhorn, format la Scoala Vieneaza. Sinagoga a fost inaugurata la 20 august 1901 - str. Poarta Schei nr.27

Muzeul de Arta Brasov este o institutie publica permanenta, pusa în slujba societatii, deschisa publicului, si are ca obiective cercetarea, achizitionarea, conservarea, restaurarea si valorificarea patrimoniului cultural artistic national (Regulamentul de Organizare si Functionare a Muzeului de Arta Brasov, Art. 5). Functioneaza ca institutie publica de cultura, având personalitate juridica proprie, în subordinea Consiliului Judetean Brasov (http://site.judbrasov.ro/). Conform Legii muzeelor si colectiilor este clasificat drept muzeu de importanta judeteana. Muzeul de Arta Brasov functioneaza într-o cladire situata în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lânga Hotel Capitol). În salile de la parter sunt organizate expozitii temporare si o gama variata de manifestari culturale (concerte, lansari de carte, mese rotunde, conferinte etc.). Muzeul de Arta Brasov ofera publicului doua expozitii permanente: Galeria Nationala (arta româneasca moderna si contemporana) si expozitia de Arta Decorativa (reunind piese reprezentative pentru spatiul oriental, european si românesc). Muzeul de Arta

Biserica Romano-Catolica "Sf. Petru si Pavel" - Pe locul vechii manastiri dominicane mentionata documentar in secolul XIV s-a construit, la sfarsitul secolului XVIII (1782), actuala biserica. Se remarca frumoasa decoratie in stil baroc. Cel mai important edificiu baroc, Biserica Sf. Petru si Pavel, a fost construita in anii 1776-1782, pe locul manastirii medievale a dominicanilor.

Biserica Sf. Treime - Inainte de 1771, în Cetatea Brasovului exista doar o capela ortodoxa modesta, ridicata prin anul 1730 într-o casa închiriata pe actuala str. Postavarului . Dupa ce a fost emis "edictul de toleranta" de catre imparatul Iosif al II-lea, care dadea dreptul romanilor de a patrunde in cetatile fortificate din Transilvania, patru crestini ortodocsi cumpara doua case in scopul transformarii lor in biserica ortodoxa. În anul 1786, Magistratul aproba tranzactia, cu conditia ca acesta sa fie facuta ,,în fundul gradinii; sa nu se schimbe acoperisul casei si sa nu aiba clopot sau toaca" Astfel ca, arhitectonic, biserica este frustrata estetic de pozitia ei incomodata de cladirile care o acopera sufocant. Constructia este în forma de nava, cu bolta în arc frânt, cu pereti din piatra si caramida, dotati cu ferestre alungite si terminate în partea de sus în semicerc. Biserica câstiga estetic prin interioul atât de atragator, realizat în stil baroc si cu bogate ornamente în stuc, reprezentând basoreliefuri de plante si flori. Fatada, cu ornmente în stuc în stil baroc, încadreaza cele trei icoane în ulei: Sf.Ap.Petru, Sf. Treime si Sf. Ap.Pavel.

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului este un proiect-pilot în România atât prin tematica propusa cât si prin constructia expunerii în functie de nivelele cladirii care datorita transformarilor în timp, poate sustine un discurs muzeal bazat pe o succesiune cronologica ( sec. XVII, sec. XVIII, sec. XIX, sec. XX). Va fi un muzeu care va fi parcurs pe verticala descoperind elemente de civilizatie corespunzatoare fiecarei perioade istorice pe masura ce vizitam subsolul, parterul, etajele. Conceptul de baza îsi propune sa ilustreze modul de viata al locuitorilor într-un spatiu urban, cu preocupari cotidiene specifice dar si contextualizarea sa geografica din punct de vedere al legaturilor comerciale si economice cu Orientul si Occidentul în decurs de 3 secole Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului

Casa Negustorilor, aflata în Piata Sfatului, a fost ridicata de catre Apollonia Hirscher, între 1539-1545. Casa reprezenta, de fapt, un complex, cu mici ateliere si dughene în care negustorii Brasovului îsi prezentau produsele. Se povesteste ca Apollonia Hirscher a ridicat cladirea drept recunostinta pentru salvarea de la moarte a fiicei sale. Aceasta, intrata în moarte clinica, si-a revenit în mormânt, fiind salvata de catre un gropar care încerca sa-i ia bijuteriile. Întâmplarea a ramas ilustrata pe o fresca pe cladirea Hirscher, aflata pe strada Armata Româna.

Troita capitanului Ilie Birt - Cruce de piatra cu inscriptii cu grafie chirilica, ce a fost ridicata in 1762 de Ilie Birt. Capela in care se afla troita pastreaza intr-o stare relativ buna pictura interioare si exterioara de inspiratie religioasa. Monumentul a fost renovat in anul 1900. Troita capitanului Ilie Birt

Muzeul Casa Muresenilor - Casa Muresenilor s-a înfiintat în anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Ei puneau astfel în opera testamentul cultural al lui Iacob Muresianu, oferind statului român, în vederea organizarii unui muzeu, spatiul necesar, o foarte valoroasa colectie de mobilier, pictura, sculptura si mai ales o arhiva de o inestimabila valoare culturala, numarând peste 25.000 de documente. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viata culturala si politica a vremii lor.