Lacul Lala Mare (lânga vf. Ineu, la 2.279 m altitudine), unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine din România. Lacul Cobilita (în Muntii Bârgaului), lac de baraj artificial, singura amenajare care are resurse si functiuni privind asigurarea apei, lungimea lacului fiind de 7.400 m iar altitudinea maxima de 1.100 m si cu un volum de apa de 75,12,mil. m3.
Lacul Ineu
Lacul Lala Mica
Caianul Mic
Lacul Cetatele sau 'Taul Caianului', langa Caianul Mic, ocrotit de lege.
Lacul Colibita - Baraj artificial , in Muntii Bargaului.
Cheile si Valea Bistritei - Cheile si Valea Bistritei ardelene ofera un peisaj încântator de-a lungul celor 65 km pe care îi strabate, începând de la 1.562 m altitudine-Muntii Calimani. Apele sale cristaline se pravalesc printre brazii falnici sculptând chei înguste cu pereti abrupti si formând „Cascada Diavolului”-la intrarea în chei. Valea Repedea, o rezervatie complexa (zoologica, floristica si faunistica) pe o lungime de 7 km printre formatiunile vulcanice ale Muntilor Calimani, suprafata sa fiind presarata cu stâncarii impresionante care au diferite înfatisari („ciuperci”, „apostoli”, „stâlpi”) si dau locurilor un farmec aparte.
Pestera Izvorul Tausoarelor - Situata lânga Rebrisoara, în apropierea vf. Bârlea din Muntii Rodnei, pe versantul stâng al vaii Izvorul Tausoarelor), cea mai adânca pestera din România, detine recordul de denivelare în România prin cei 432 m ai sai. Lungimea galeriilor subterane este de 16,5 km. De asemenea, prezinta un sistem hidrografic subteran interesant, rar întâlnit si o fauna variata ce îi confera o mare valoare stiintifica. Pestera „Jgheabul lui Zalion”, la obârsia Pârâului Orb, are o diferenta de nivel de 242 m ce o situeaza pe locul II în România.
Pestera Magliei, pe versantul drept al pârâului Izvorul Magliei
Pestera Zânelor -Situata la 1.435 m altitudine. - este cea mai adanca pestera din Romania (478.5 m), iar galeriile subterane se intaind pe circa 16.5 km
Pestera Jgheabul lui Zalion - Obarsia Paraului Orb, are o diferenta de nivel de 242 m ce o situeaza pe locul II in Romania.
Valea Repedea - o rezervatie complexa (zoologica, floristica si faunistica) pe o lungime de 7 km printre formatiunile vulcanice ale Muntilor Calimani, suprafata sa fiind presarata cu stancarii impresionante care au diferite infatisari ('ciuperci', 'apostoli', 'stalpi') si dau locurilor un farmec aparte.
Ruinele Cetatii Ciceului de la Ciceu - Corabia (1203 - 1204), aici a existat o puternica cetate a Evului Mediu, stapânita de multi domnitori moldoveni, începând cu Stefan cel Mare în 1489, pâna în timpul lui Alexandru Lapusneanu.
Muntii Bargau cu vf. Heniul Mare de 1.611 m, o zona turistica de mare atractie prin prezenta conurilor vulcanice si a padurilor nesfarsite care formeaza un peisaj de un pitoresc aparte.
Pasul Tihuta sau Pasul Bargaului, de 1.227 m altitudine, langa mica statiune Piatra Fantanelor dispune de partii de schi si saniute. De aici se deschide o splendida panorama asupra muntilor din jur, prin care au calatorit eroii celebrului roman 'Dracula', scris de Bram Stoker dupa vechea legenda transilvaneana, legenda care a facut inconjurul lumii, infiorand milioane de oameni. În viziunea Bram Stoker aici era regiunea unde ingrozitorul vampir isi avea castelul, regiune descrisa astfel: 'un tinut din ce in ce mai salbatic si mai pustiu. Multe prapastii mari si amenintatoare, multe cascade, de parca natura ar fi serbat candva un carnaval'.
Muntii Caliman - caracterizati prin masivitate si fenomene vulcano-carstice curioase.
Muntii Tiblesului - (cu vf. Tibles de 1.839 m)
Taul zanelor - Rezervatie naturala
Parcul National Muntii Rodnei - Rezervatie a Biosferei înca din 1979, îsi datoreaza importanta si renumele atât geologiei si geomorfologiei muntilor cât si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare. Sub aspect turistic, Muntii Rodnei ofera o larga paleta de trasee montane cât si numeroase pârtii de schi neamenajate sau zone pentru sporturi extreme. Muntii Caliman. Muntii Bârgau (cu vf. Heniul Mare de 1.611 m), o zona turistica de mare atractie prin prezenta conurilor vulcanice si a padurilor nesfârsite care formeaza un peisaj de un pitoresc aparte. Muntii Tiblesului, cu înaltimi modeste, de pâna la 1.800 m (Vf. Magura Tiblesului - 1.842 m) situati la nord-vestul judetului Bistrita-Nasaud, închid latura de nord a Carpatilor Orientali, lasând libera trecerea spre depresiunea Maramuresului prin pasul Setref.
Parcul dendrologic Arcalia - Parcul dendrologic de la Arcalia (la 17 km vest de Bistrita, lânga satul Arcalia), de 16 ha, unde cresc peste 150 de arbori si arbusti din diferite zone ale globului: brad argintiu, molid caucazian, salcâm japonez.
„Piatra Corbului”, rezervatie geologica si floristica, (la 5 km de Budacul de Sus), în Muntii Calimani.
Masivul de sare de la Saratel, rezervatie geologica, (la 12 km sud-vest de Bistrita).
Poiana cu narcise, în Masivul Saca
Parcul National Muntii Caliman, maret edificiu vulcanic caracterizat prin masivitate si fenomene vulcano-carstice curioase, cu o suprafata de aproximativ 2.000 km2, întins pe aproape 60 km de la est la vest, îsi datoreaza unicitatea existentei craterelor uriase, pâna la 10 km, faunei si florei bogate si diverse, cu multe specii rare.
„Râpa cu papusi” (lânga Domnesti), rezervatie geologica ce cuprinde diferite concretiuni sculptate de natura de-a lungul erelor geologice. „Râpa Mare” (lânga Budacul de Sus, la 20 km sud-est de Bistrita), rezervatie paleontologica.
Piatra Fântânele - Zona turistica Piatra Fântânele - Pasul Tihuta (Muntii Bârgaului) sau Pasul Bârgaului, la 1.227 m altitudine, care trece pein satul Piatra Fântânele, dispune de pârtii de schi amenajate cu telescaun si teleschi, pârtii de saniute.