Gradina Botanica din Jibou - Gradina botanica (13 ha) cu peste 500 de specii floristice Adresa :strada Parcului 14, telefon: 0260/644950
Poiana cu narcise de la Racâs - "Rezervaţie naturală de interes naţional, în suprafaţă de 1,5 ha aflată în zona izvoarelor pârâului Jernău, în Depr. Almaş-Agrij, judeţul Sălaj. Pe lânga narcise (Narcissus stelaris) rezervaţia adapoşteste un ecosistem de pajişte bine conservat, cu o bogată diversitate floristică. Perioada de înflorire a narciselor este cuprinsă între ultimele zile ale lunii aprilie şi data de 20-25 mai, funcţie de cum este vremea în anul respectiv. Poiana cu narcise se află cuprinsă într-un Sit Natura 2000 în suprafată de 240 ha aflat la altitudini cuprinse între 249 şi 375 metri, creat pentru protejarea habitatului ""Paduri dacice de stejar şi carpen"" şi a speciei de amfibian Bombina variegata. Ca şi tipuri de vegetaţie cuprinde păduri caducifoliate cu stejar şi carpen, păduri dacice cu Melampyrum bihariense, stepe şi pajişti calcaroase. Floristic, adaposteşte o serie de specii de plante rare şi endemice: Hepatica transsilvanica, Aconitum lycoctonum ssp. moldavicum, Lathyrus transsilvanicus.
Căi de acces: Zalău - Românași - Sânmihaiu Almașului - Hida - Racâș DN1F/E81/DN1G, distanta 40 km, timp 43 min"
Calcarele din Rona - "Calcarele de Rona este o rezervaţie naturală (monument al naturii) de tip geologic și peisagistic, situată
Peştera cu picturi rupestre de la Cuciulat - Pestera Cuciulat era cunoscută de localnici încă înainte de primul război mondial, când începe aici exploatarea calcarului, prin efectuarea unor explozii chiar pe frontul peşterii. Exploatarea intensivă a calcarului din ultimele decenii avea să distrugă cel puţin câteva sute de metri de galerii din prima parte a ei, intrarea în peşteră fiind, de altfel, mereu obturată din cauza exploziilor repetate din carieră (fig. IX). În aceste condiţii, peştera a fost practic redescoperită în anul 1978, de o echipă de speologi amatori.
Padurea Lapis, 980 ha, rest al codrilor Silvaniei, declarata rezervatie complexa
Cheile Babei (pe valea Poienii), se desfăşoară între Poiana Blenchii şi Baba, fiind însoţite de şoseaua ce leagă localitatea Gâlgău de oraşul Târgu Lăpuş (jud. Maramureş). Cheile Barcăului (între localitaţile Tusa şi Sâg), impresionante şi neaşteptate prin pitorescul lor.
Rezervația Izvoarele Barcăului din Tusa - "Izvoarele Barcăului este una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din țara noastră. Rezervația peisagistică Tusa-Barcău, pe numele ei întreg, de află în Țara Silvaniei, situată în partea de sud-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Cluj și Bihor. Din punct de vedere administrativ, aceasta aparține comunei Sâg. Rezervația a fost declarată arie protejată de lege în anul 2.000, datorită numeroaselor sale izvoare și cascade, dar și a habitatelor sale formate din păduri de fag, o zonă de pășuni și două izvoare cu debite impresionante de apă."
Rezervaţia de lalele pestriţe de la Cehu Silvanei - Salaj , Cehu Silvaniei
Gradina Zmeilor de la Gâlgau - Rezervaţie geologico-geomorfologică ce prezintă un interesant relief ruiniform, rezultat în urma eroziunii şi a numeroaselor alunecări..Ggrădina Zmeilor este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic. Această arie naturală impresionează prin abrupturile sale, grupurile de stânci singuratice cu forme ciudate și neregulate, formate în urma eroziunii produce de fenomenele meteorologice (ploi, vânt, îngheț, dezgheț). Denumirea rezervației vine de la numele de legende, date de localnici stâncilor, printre care cele mai cunoscute sunt „Zmeul”, „Zmeoaica”, „Călugării”, „Fata Cătanii”, „Moșul” sau „Eva”. Grădina Zmeilor poate fi vizitată tot timpul anului, aici fiind marcate mai multe trasee turistice. în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al oraşului Jibou.
Căi de acces: Zalău - Jibou - Rona (DN1H), distanța 46 km, timp 37 min"