Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD


Ads

Image Hotel

Hotel Krone
@Receptie

Bistrita, Str Granicerilor nr 5
Adăugată cu 4 ani în urmă

Hotel Krone Bistrita, Cazare Bistrita Hotel Krone Bistrita,

Detalii
Image Casă

Casa Lipan Colibita
@Lipan Viorel

Colibita, nr.97, județul Bistrita-Nasaud
Adăugată cu 11 luni în urmă

Casa Lipan Colibita Bistrita-Nasaud, Cazare Casa Lipan, Cazare Colibita, Cazare Bistrita-Nasaud

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea Lac Colibita
@LUCA CALIN

Colibita 194D, Bistrita-Nasaud
Adăugată cu 11 luni în urmă

Pensiunea Lac Colibita Bistrita-Nasaud, Cazare Pensiunea Lac, Cazare Colibita, Cazare Bistrita-Nasaud

Detalii
Image Hotel

Hotel Decebal
@Receptie

str.CUZA VODA nr.2B, Bistrita, jud.Bistrita-Nasaud
Adăugată cu 11 luni în urmă

Hotelul Decebal Bistrita Bistrita-Nasaud, Cazare Hotelul Decebal, Cazare Bistrita, Cazare Bistrita-Nasaud, Restaurant Bistrita

Detalii
Image Cabană

Cabana Zimbroaia
@Monda Nicolae Toma

PIATRA FANTANELE , Nr 119, BISTRITA NASAUD
Adăugată cu 11 luni în urmă

Cabana Zimbroaia Piatra Fantanele Bistrita-Nasaud, Cazare Piatra Fantanele, cazare Bistrita-Nasaud

Detalii
Image Resort

Fisherman's Colibita Resort
@Moldovan Marieta

Colibita nr. 229B, jud. Bistrita-Nasaud
Adăugată cu 9 luni în urmă

Fisherman's Colibita Resort Colibita Bistrita-Nasaud, cazare Colibita, Cazare Bistrita-Nasaud, restaurant Colibita, Piscina Colibita

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea Clarisia
@Dan Strugar

Sat Valea Mare, Nr. 104, Jud. Bistrița-Năsăud
Adăugată cu 9 luni în urmă

Pensiunea Clarisia Valea-Mare Bistrita-Nasaud, Cazare Valea Mare, Cazare Bistrita-Nasaud

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea Somesana Valea Mare
@Moisil Leontin

SAT VALEA MARE , nr.38, com. Sant , Jud. Bistrița Năsăud
Adăugată cu 6 luni în urmă

Pensiunea Somesana Valea Mare Bistrita , Cazare Valea mare, Cazare Bistrita, Pensiunea Valea Mare, Pensiune Bistrita

Detalii
Image Hotel

Hotel Diana
@Receptie

Calea Moldovei, nr.80 Bistrita, Judet Bistrita-Nasaud
Adăugată cu 2 săptămâni în urmă

Hotel Diana Bistrita Bistrita-Nasaud, Cazare Birtrita, Cazare Nasaud, Hotel Bistrita, Restaurant Bistrita

Detalii

BN

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Judetul BISTRITA NASAUD

Obiective turistice

Obiective culturale

Atractii si distractii

Info utile Bistrita

Istoric

Municipiul Bistrita a sarbatorit in 1994, 730 ani de la prima sa atestare documentara. Asezarea geografica favorabila, calitatea solului, padurile bogate si minereurile din Rodna au permis judetului si Municipiului Bistrita sa se dezvolte constant - Bistrita s-a plasat pe locul cinci in ierarhia oraselor din Transilvania in Evul Mediu. Datorita importantului rol jucat in istoricul dezvoltarii, Bistrita este in prezent capitala judetului.

Geografie

Judetul Bistrita-Nasaud are o suprafata totala de 5.355 km patrati, reprezentand 2,25 % din teritoriul total al Romaniei (situandu-se pe locul 28 printre judetele Romaniei din punct de vedere al suprafetei). Judetul Bistrita-Nasaud, situat in nordul Romaniei, are granite cu Judetul Maramures la nord, Judetul Suceava la est, Judetul Mures la sud si Judetul Cluj la vest. Elementele teritorial-administrative ale judetului sunt: • un municipiu (Bistrita) • trei orase (Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai) • 53 comune • 248 sate. Judetul include zona de legatura dintre Carpatii sudici si Podisul Transilvaniei, bazinul de sus al raului Somesul Mare si afluentii sai, cat si o mica parte din bazinul mijlociu al raului Mures. Judetul Bistrita-Nasaud are un relief variat distribuit in forma de amfiteatru spre Campia Transilvaniei. Relieful este alcatuit in principal din trei zone:

 

• zona montana (48 % din suprafata totala a judetului), include partea muntoasa a lantului Carpatiilor Estici, partea nordica si centrala a limitei muntoase incluzand masivele Tiblea, Rodna, Suhard, Bargau si Calimani;

• zona deluroasa (49,3 % din suprafata totala a judetului), include partea centrala si vestica a judetului;

• zona de lunca ( 2,7 % din supratata totala a judetului), care se extinde de-a lungul cursurilor principale de apa, in special de a lungul raului Somesul Mare si a afluentilor sai.

Populatia numara, in 1 iulie 1996, 327.262 locuitori, reprezentand 1,43 % din populatia Romaniei, distribuita dupa cum urmeaza:

 

Populatia Municipiului Bistrita numara, la data mentionata anterior, 86.945 locuitori. Celelalte trei orase din Judetul Bistrita-Nasaud se clasifica in urmatoarea ordine, dupa numarul de locuitori: Beclean – 11.951, Nasaud – 11.630, Sangeorz-Bai – 10.586. Datorita reliefului variat, subsolului bogat in resurse: metale neferoase (Cu, Pb, Zn, Au, Ag), minereuri nemetalice si roci utilitare (andesit, tuf vulcanic), depozite de lut, sare si gaze naturale. Teritoriul judetului este strabatut de reteaua hidrografica a raului Somesul Mare (lungimea totala: 3.030 km), incluzand in principal curgeri de apa, lacuri glaciare (Lala Mare, Lala Mica); ape subterane (ape de suprafata si de adancime); izvoare de ape minerale. Preponderenta regiuni de deal-munte favorizeaza o vegetatie alpina in trepte. Fauna este foarte bogata si diversificata in zona, corespunzator fiecarei forme de relief regasite in judet.

 

Turism

Situat in partea nordica a Romaniei, Judetul Bistrita-Nasaud are o suprafata de 5.355 km patrati. Resedinta de judet este orasul Bistrita. Dupa ultimul recensamant, populatia judetului este alcatuita din 326. 820 locuitori - romani, magiari si germani. Relieful predominant deluros si muntos determina o flora diversificata. In depresiuni, de-a lungul raurilor, in mlastinile raurilor si a teraselor situate in sud-vestul judetului sunt campuri cultivate cu cereale, culturi tehnice si predominant cu legume. Muntii adapostesc o fauna bogata, ocrotita de lege, cum ar fi: ursul carpatin, cerbul carpatin, cocosul de munte, barza alba si barza neagra, vulturul negru, care sunt declarate monumente ale naturii. Alte specii protejate de lege sunt: tisa, gentiana, narcisa si se gasesc in zona alpina. Potentialul turistic al judetului Bistrita-Nasaud este extrem de bogat. Zona montana este vizitata de turisti care iubesc drumetiile, odihna si sporturile. Zona carstica a Muntilor Rodnei include cateva pesteri de o mare valoare speologica: Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zailan. Puncte de interes turistic sunt, de asemenea: statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa, zona Piatra Fantanele cu castelul-hotel "Dracula", zona Colibila cu lacul artificial si barajul situat pe raul Bistrita, Valea Vinului, Parcul Dentrologic Arcalina cu numeroase plante autohtone si exotice si Iezerele Bumbaiescului, Lacurile Taul Petros, Taul Lala Mare. In judet se gasesc, de asemenea, numeroase monumente istorice si arhitecturale. Interesante descoperiri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrila, Coldau, Dumitrita, Saralel cat si ruinele cetatilor Ciceu si Rodna. Printre monumentele arhitectonice ale judetului mentionam bisericile de lemn de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Henna, Dipsa, Bistrita cat si zona "Sugalete" datand din secolele XV-XVI. In acest judet sunt 35 de case taranesti licentiate international pentru a organiza vacante speciale pentru turistii straini.

 

INSCRIE OBIECTIV